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Part I: Annual Leave — Rule VI, Section 1

e Each City Department should have an internal
procedure for requesting leave and should apply it
equitably to all of its employees.

e Written requests from the employee require a written
response in 5 days.

e The employee has rights in determining the use of this
benefit, and may opt to use leave without pay instead
of annual leave.



COMMONLY ASKED QUESTIONS

1) How far in advance must requests for
annual leave be made?

The appointing authority has discretion in
determining how far in advance requests must

be made, and should include this information in
its internal policy.




2) Can a supervisor force an employee to use
annual leave ?

No, with one exception.

Annual leave is a benefit granted to classified
employees. It is to be used upon an employee's
request subject to the approval of the
employee's appointing authority. The exception
IS in cases when an employee is placed on
Family and Medical Leave where an employee

can be required to apply paid leave toward
FMLA leave.



3) What about if an employee is tardy ?

The appointing authority may allow employees
to use annual leave to make up for tardiness in
lieu of charging the employee |leave without pay
or making up the time. However, if the
employee wishes to reserve their annual leave
to be used at another date, they should be
charged leave without pay.




4) Do | have to approve annual leave for personal
emergencies ?

No. If the department chooses to allow the use
of annual leave in these instances, it should

apply consistent guidelines for approving this
leave (such as the number of prior instances,

time of notification, etc.).

The key issue is to insure that employees are
treated consistently.



“I can’t remember-do | work at home
or do | live at work?”




5) Are exempt employees required to charge a
fraction of a work day to sick or annual leave ?
For instance, if the employee leaves prior to
the end of the work day.

It is current City Policy that the use of leave for
EAP employees shall not be reported for
portions of less than one day.



Causes of Too Much Sick Leave Usage

&
* Propensity for physical illness Ouwt
* Personal emotional issues S Lk

 An unhealthy lifestyle
 The need to care for family members

* Problems in the workplace, causing avoidance
or stress-related illness

e Lack of understanding of sick leave policies
 Low job satisfaction and disengagement
 Overtime maximization



Part 2: Sick Leave — Rule VIII, Section 2

e Sick leave is only to be used for the employee's own illness,
injury, or quarantine. Civil Service extends this definition to
include time requested for the employee's own doctor's visits
when routine or preventative in nature.

e Each City department should have an internal procedure for
requesting sick leave and should apply it equitably to all of its
employees. An appointing authority may require a physician's
statement certifying the necessity for the employee's
absence, even for absences of less than six consecutive
working days.

 An appointing authority should not charge an employee sick
leave as a method of docking employees for tardiness.



SHRM Sick Leave Facts

 The average working American takes 5.2 sick
days annually.

 There's no hard evidence that paid sick leave

drives up costs or that employees abuse sick
leave policies.

e When employees work whenill, there is a
higher probability they will make more errors,

which potentially costs more than the cost of
paid sick time .




Commonly Asked Questions- Sick Leave

1) Can an employee use sick leave to care for a sick relative?
No. Sick leave is only to be used for the employee's own illness,
injury, doctor's appointment, or funeral leave as defined in the
rules.

2) Can a supervisor prohibit the use of sick leave?

As long as the employee has notified his or her supervisor and
has provided documentation in accordance with departmental
policy and Civil Service Rules, then the leave should be
permitted. However, if an appointing authority has determined
that the employee has requested or charged sick leave
improperly, they can require that the employee use another
type of leave or leave without pay.



Commonly Asked Questions Sick Leave (cont.)

3) How far in advance should an employee
provide notice for the use of sick leave?

Each department should have a written internal
policy reflective of its business needs.

For example, "Supervisors should be contacted
at least 30 minutes prior to the start of a shift.”



Sick Leave Donations - General Information

It should be verified that the employee's
incapacitation and length of incapacitation are
adequately documented by a physician's
statement.

It should be verified that the employee has been
employed for at least six months. Appointing
authorities or their representatives should also
make sure that the number of days being donated
IS not excessive when compared to the number of
days needed. If these conditions are not met, the
donation forms may be returned unapproved.



Sick Leave Donations Commonly Asked
Questions

1) Must a department approve all sick leave
donation forms?

No, if the appointing authority believes that the
donations are excessive, or not in conformance
with the intent of the donation policy, the leave
forms can be disapproved.



Annual and Sick Leave for Part Time
Employees- General Information

Part-time employees in probationary or permanent
status with the City shall earn sick and annual leave in
proportion to the hours worked per pay period. Part-
time employees shall follow the same procedures as
full-time employees for requesting and using leave.

Part-time employees in temporary and/or transient
appointments such as special hourly rate classes and
NORDC summer workers shall not be eligible to accrue
leave.



Breaks and Meal Periods

~ederal law does not require lunch or coffee
oreaks. However, when employers do offer short
oreaks (usually lasting about 5 to 20 minutes),
federal law considers the breaks as compensable
work hours.

Bona fide meal periods (typically lasting at least
30 minutes) serve a different purpose than coffee
or snack breaks and thus, are not work time and
are not compensable.



Part 3: Civil Leave - General Information: Rule
VIll Section 4.1

An employee shall be given time off without loss of pay:
(a) When performing jury duty;

(b) When subpoenaed to appear before a court, public body or Commission. However,
in cases where the employee has a direct interest in the matter, Civil Leave shall not
be authorized, but rather the appointing authority shall grant annual leave, or, in its
absence, leave without pay;

(c) When performing emergency civilian duty in connection with national defense;

(d) When ordered to appear for a medical or other examination by the Selective
Service System or by a branch of the Armed Forces of the State or the United States;

(e) When taking or participating in a New Orleans City Civil Service examination;



Part 3: Civil Leave - General Information: Rule
VIIl Section 4.1 (continued)

An employee shall be given time off without loss of pay:

(f) When taking an examination for a license or certificate from a City or State
agency, provided the appointing authority certifies in writing to the Civil
Service Department that the city service will benefit by the employee's
acquisition of the certificate or license.

(g) When attending meetings of the Civil Service Commission as the
employee-elected member of the Commission during the employee-
member's regular work day.




Civil Leave (continued)

 Civil Leave is to be granted to an employee only
when he or she is engaged in any of the activities
listed under Rule VIII, Section 4.1, when such activity
interferes with an employee's work schedule.

e Civil leave should be reported only for scheduled
hours that can not be worked due to any of the
covered reasons. It is expected that employees work
the portion of their schedule that is not affected by
the civil leave activity, provided they are given
reasonable travel time to get to or from work.



Civil Leave (continued)

Civil Leave is not to be paid to employees for serving jury
duty, making court appearances, etc., during non-
scheduled hours.

The employee must provide documentation to
substantiate the use of Civil Leave.

Documentation should be reviewed by the personnel
officer or designee to make sure it adequately reflects
the employee's participation in the civil leave activity.



What’s New in Civil Leave (Closures)

Rule VIII, Section 4.1 (h) Emergency Closures

When an appointing authority reduces, suspends or closes its
operations due to concerns about the health and safety of the
public or its employees, it may direct employees not to report to
work. In advance of such reduction, suspension, or closure, the
appointing authority shall send written notice to the Personnel
Director. To the extent practicable, the appointing authority
should adjust the work schedules of those employees affected
by the reduction, suspension or closure in order to allow the
employee to make up the hours he or she was not able to work
during that work period. However, if such rescheduling is not
practicable, the appointing authority shall allow the employees
time off without loss of pay. Such allowance will be subject to
the review of the Personnel Director.



What’s New in Civil Leave (Disasters)

Rule VIII, Section 4.1 (i) Employees Impacted by Disasters

When impacted by a disaster as declared by the Mayor or the
Governor. City employees who wish to use Civil Leave with pay
pursuant to this section will make a request to their appointing
authority. Upon verification by the appointing authority that the
employee was directly affected by the disaster and that the use
of Civil Leave is warranted, the employee may take up to twenty
(20) working days of paid leave within twelve (12) months of the
date of the disaster. Any use of Civil Leave under this provision
must be verified and approved by the appointing authority. Civil
Leave shall be available to the employee as of the date of the
emergency declaration.



Military Leave LA Revised Statutes

§394. Leave of absence for officers and employees in certain
branches of armed forces

All Public Sector employees who are members of the Officers’
Reserve Corps of the Army/Navy/ National Guard/ Marine/ Air
Force/Citizens Training Corps/ Civil Air Patrol are entitled to leave
of absence without loss of pay, time, annual leave on all days
during which they are ordered to duty with troops or at field
exercises, or for instruction, for periods not to exceed fifteen
(calendar)days in any one calendar year; and when relieved
from duty, they are to be restored to the positions held by them
when ordered to duty.



Legal Tidbit: When is training not
considered regular work time ?

Pursuant to the FLSA, attendance at lectures,
meetings and similar activities need not be counted
as working time if all conditions below are met.

(1)
(2)
(3)

raining is outside of normal work hours,

‘raining is voluntary,

raining is not job related, and

(4) No other work is concurrently performed.



Finale- What’s Coming

e Merit Pay Effective 6/4/17 Administrative
Effective 6/11/17 Police/Fire

e SHRM Conference (June 18-21)
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