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ZONING INTERPRETATION MEMORANDUM 
 

Memorandum Z-19-03 
 

DATE:  August 9, 2019 
 

FROM:   Zachary Smith, AIA, Director 
 

RE: Applying Floor-Area-Based Exemptions to Non-Floor Area Parking Requirements  
 

 

Article 22 of the Comprehensive Zoning Ordinance (CZO) establishes the off-street vehicle 

parking requirements for proposed uses. The number of required vehicle spaces depends on the 

use, as provided in CZO Table 22-1. Most of the parking requirements are based on the gross floor 

area (GFA) of the use, but some uses have a parking requirement that is based on the number of 

units, rooms, seats, or some other unit of measurement.  

 

There are a number of exemptions to the number of required off-street vehicle parking spaces, 

which are found in CZO 22.5.A. In certain districts, there is an exemption for either the first 3,000 

sf (HMC-2 District) or 5,000 sf (HU-B1, HU-MU, and MU-1 Districts) in GFA for commercial 

uses (“SF Exemption(s)”). It is clear how to apply these exemptions where the parking requirement 

is based on the GFA; however, the Code requires some interpretation in order to apply these 

exemptions for commercial uses, such as a medical/dental clinic or a hotel/motel, where the 

parking requirement is based on rooms or another unit of measurement. 

 

It is the determination of the Director that if the GFA of the commercial use is less than the square 

footage set out in the SF Exemption (3,000 or 5,000 sf, depending on the district), no off-street 

vehicle parking is required for that use, regardless of whether the parking is calculated based on 

GFA or another measurement. Furthermore, when a commercial use where the parking 

requirement is not based on GFA is larger than the square footage set forth in the SF Exemption, 

the amount of exempt parking spaces shall be calculated based on the ratio of the SF Exemption 

to the GFA of the use, including all ancillary uses. That ratio would then be applied to the total 

off-street parking requirement for that use to determine the number of exempt off-street parking 

spaces.   

 

Take as an example a new construction hotel in an HMC-2 District. This hypothetical hotel has 20 

guest rooms and is 15,000 sf in GFA including all rooms, the lobby, meeting rooms, and the bar. 

Based on the number of rooms, the hotel would be required to provide 10 off-street vehicle parking 

spaces; however, there is a SF Exemption for the first 3,000 sf of commercial uses in the HMC-2 

District. Based on this determination of the Director, this hotel would be granted an off-street 

vehicle parking exemption of 20% (3,000sf / 15,000sf = 0.2). Therefore, 2 parking spaces are 

exempt (10 x 20% = 2), which reduces the off-street vehicle parking requirement for this 

hypothetical hotel from 10 spaces to 8 spaces.  

 


